EMDR

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

EMDR is een behandelmethode om ingrijpende of schokkende gebeurtenissen die eerder niet goed zijn verwerkt alsnog te verwerken. Je kunt daarbij denken aan een ongeluk, gepest zijn, medische nare handelingen moeten hebben doorstaan, een overval. In de afgelopen jaren is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning gekomen voor het feit dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten. Hierbij kun je denken aan angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden ingezet.

De behandelmethode is zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen. Met hulp van ouders kunnen zelfs hele jonge kinderen al met EMDR worden behandeld. Het doel van EMDR is om herinneringen aan nare gebeurtenissen te ontdoen van hun negatieve emotionele lading. Daardoor verdwijnen ook de klachten die samenhangen met deze herinneringen. Je kunt daarbij denken aan nachtmerries, concentratieproblemen, ongewild steeds aan het trauma denken, snel boos zijn, lichamelijke klachten en slaapproblemen.

Bij een EMDR-behandeling wordt gevraagd een beeld van de ingrijpende gebeurtenis terug te halen in de herinnering. Tegelijkertijd wordt een afleidende taak aangeboden (Kijken naar de vingers van de therapeut die zijn hand op een afstandje voor je ogen heen en weer beweegt, luisteren naar een geluid dat afwisselend links en recht via een koptelefoon te horen is, voelen van klopjes/tikjes op de handen/schouders/knieën afwisselend links en rechts). Steeds meer onderzoek wijst uit dat het werkzame effect van EMDR voort lijkt te komen uit de ‘dubbele’ belasting van het werkgeheugen. De hersenen moeten tegelijkertijd een herinnering ophalen en een taak uitvoeren. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit biedt de patiënt de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven. Een ingrijpende gebeurtenis krijgt door de EMDR-behandeling een andere plek.

Wanneer u meer wilt lezen over EMDR:

  • Website Vereniging EMDR Nederland: www.emdr.nl. Op deze website kunt u uitgebreide informatie en artikelen vinden over EMDR. Tevens zijn er een aantal informatieve filmpjes op deze website te vinden die een goed beeld geven van hoe een EMDR-behandeling in zijn werk gaat.
  • Website EMDR kind en Jeugd: www.emdrkindenjeugd.nl. Op de website vindt u uitleg en diverse interessante artikelen. Tevens kunt u hier folders vinden in diverse talen over EMDR.
  • Het boek Tim en het wonder EMDR is een boek speciaal voor kinderen waarin uitleg wordt gegeven over EMDR. Het is geschreven door Tamara Konings en Silke Bakker (www.silverpsychologie.nl)
Volgende pagina
Praktijk Passepartout Praktijk Passepartout Praktijk Passepartout Praktijk Passepartout Praktijk Passepartout