Psychologie praktijk voor kind en gezin

Een Passe Partout is een omlijsting van een kunstwerk of foto met als doel dit werk beter tot zijn recht te laten komen. Door met de vorm en grootte van de uitsnijding te spelen is het mogelijk om een bepaald gedeelte van de foto extra onder de aandacht te brengen, te benadrukken. De grootte en de vorm van het passe partout bepalen op welk gedeelte de aandacht gevestigd wordt en hoe groot het blikveld is. Wordt het geheel overzien of is er aandacht voor een kleiner aspect wat daardoor mogelijk te veel benadrukt wordt?

Praktijk Passe Partout In gezinnen werkt het soms net zo. Het kan zijn dat een gezinslid tijdelijk minder lekker in zijn vel zit. Of het kan zijn dat het steeds moeilijker wordt om echt met elkaar te kunnen praten. Het kan ook zijn dat de ervaren problemen het gevolg zijn van iets wat blijvend is, waardoor een nieuw evenwicht gezocht moet worden. Er zijn spanningen tussen partners of tussen ouder(s) en hun kind(eren). Door de focus op de problemen te leggen kan hierdoor het blikveld volledig in beslag genomen worden. Mogelijk lukt het daardoor minder makkelijk om een oplossing te zoeken. Om meer te zien en te zijn dan de problemen alleen. Met een ander passe partout worden ook weer de kwaliteiten zichtbaar, de mogelijkheden en de belangrijke anderen. Er komt ruimte voor oplossingen.

10 jaar geleden schreef ik bovenstaande tekst voor mijn praktijk. Inmiddels is de aard van de praktijk anders. Praktijk Passe Partout richt zich sinds 2022 alleen nog op het geven van supervisie, cursussen en, indien er ruimte is, voor korte interimopdrachten in de regio. Daarnaast is er een mooie samenwerking binnen een nieuwe praktjik tot stand gekomen; Veriditas.nl

Volgende pagina
Praktijk Passepartout Praktijk Passepartout Praktijk Passepartout Praktijk Passepartout Praktijk Passepartout